Datastudies kennen een grote toestroom

Datastudies zoals artificial intelligence (AI), datascience en business analytics zitten in de lift – en de stijging neemt exponentiële vormen aan, ook in Nederland, bericht de NOS. In de periode 2012-2017 is het aantal bachelorstudenten gestegen van 212 naar 656 en het aantal masterstudenten van 130 naar 342. De UvA in Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen kennen al een numerus fixus. De RUG in Groningen stelt die in vanaf 2019-2020. Ook voor aanverwante studies als business analytics, data science, informatica en toegepaste wiskunde geldt een sterke toename van het aantal aanmeldingen. Zo verwacht de TU Delft in september 850 eerstejaars studenten voor de bachelor-opleiding computer science Voor de gezamenlijke masteropleiding van de UvA en VU hebben zich 700 studenten aangemeld. Het aantal beschikbare docenten zorgt voor capaciteitsproblemen.

De groeiende belangstelling hangt samen met de uitstekende perspectieven in de financiële sector, de maakindustrie maar ook overheid en zorg gelden als slapende reuzen die binnen afzienbare tijd veel AI-talent nodig hebben.

Beleidsmakers en wetenschappers maken zich intussen grote zorgen over de achterstand van de EU ten opzichte van de VS en China. In de VS investeren tech-giganten vele tientallen miljarden in AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) en wordt op Europees AI-talent geaasd met aantrekkelijke onderzoeksprogramma’s. En China wil in 2030 AI-wereldleider zijn.

De braindrain richting VS is ook een grote zorg van politici in Den Haag en Brussel. De Europese Commissie wil 20 miljard euro vrijmaken en richtte onlangs een expertgroep op voor het versterken van kunstmatige intelligentie in de EU.

Bron: Datastudies kunnen belangstelling voor kunstmatige intelligentie niet aan, NOS, 16 juli 2018

Groei exponentieel