Onderzoek Elsevier AI-braindrain toont toename aandeel bedrijfsleven (en China)

De Volkskrant berichtte d.d. 11-12-2018 hoe een recent onderzoek van Elsevier de vaak veronderstelde braindrain nu ook cijfermatig heeft aangetoond. Onderzocht is hoeveel academici in Europa op het gebied van AI naar het bedrijfsleven vertrekken en vice versa: over de periode 1998-2017 blijken 2506 Europese academici naar het bedrijfsleven te zijn vertrokken en 1992 te zijn ingestroomd: per saldo een vertrekoverschot richting het bedrijfsleven van 514: “De uitstroom lijkt bovendien in een stroomversnelling te komen: alleen al de laatste vijf jaar vertrokken 410 academici vanuit Europese universiteiten en onderzoekscentra naar het bedrijfsleven buiten Europa, blijkt uit het rapport. En ook China kent een positieve instroom van AI-talent. “

Zich baserend op de het Elsevier-rapport concludeert de Volkskrant dat dit ook in de prestaties van AI-onderzoekers die verbonden zijn aan het bedrijfsleven is terug te zien: “In de Verenigde Staten zitten Microsoft en IBM in de topvijf, gemeten naar het aantal wetenschappelijke publicaties. En Google stijgt heel hard. […] In Nederland is het beeld heel anders, zegt Maria de Kleijn van Elsevier. Hier zit het eerste bedrijf (Philips Healthcare) op plek twaalf, achter elf verschillende universiteiten. De Nederlandse wetenschap staat wereldwijd op een 21ste plek in het aantal publicaties. De onderzoekers keken ook naar de kwaliteit van het onderzoek en hieruit blijkt dat ons land met de top meedoet. Een van de indicatoren is hoe vaak een onderzoek door collega-wetenschappers wordt geciteerd. Daar staat Nederland op plek zeven. Gemeten naar het aantal keren dat een onderzoek werd gedownload is dat zelfs een derde plek.”

Naast een trek naar het bedrijfsleven constateert De Volkskrant in het Elsvier-rapport ook een geleidelijke verschuiving richting China: “Toch zal China volgens het rapport de AI-leider van de toekomst worden, aangezwengeld door ‘ambitieus nationaal AI-beleid’. Over vier jaar zal China meer AI-onderzoek publiceren dan heel Europa. De VS werd al eerder ingehaald. Ook de kwaliteit van al die publicaties is de afgelopen tijd sterk gestegen, zegt De Kleijn van Elsevier.”

Naar het rapport van Elsevier (Engelstalig).

Bron: De Volkskrant, 11 december 2018

Elsevier Report