Privacyrede 2019 – Wat is de impact van algoritmisch beoordelen?

Date
16.01 — 16.01.2019

Wat is de impact van algoritmisch beoordelen? Om hierachter te komen organiseert SURF samen met SETUP op 16 januari 2019 de Privacyrede 2019. De rede vindt plaats in TivoliVredenburg. SURF organiseert ook een voorprogramma.

Kom jij ook?

 

Hoe neutraal zijn algoritmes?

Op steeds meer plekken zitten er geen mensen meer aan de knoppen. Automatische systemen maken deze keuzes al. In welke wijken vinden er politiecontroles plaats? Welke gezinnen ontvangen er financiele steun? Wie wordt onderzocht op mogelijke fraude? Automatische systemen maken deze keuzes. Hoewel we graag geloven dat algoritmes neutraal zijn en ‘efficiëntere’ keuzes maken dan mensen, blijkt het vaak mis te gaan. De negatieve gevolgen zijn bovendien vele malen groter voor mensen die minder hoog op de economische en sociale ladder staan. Zorgt deze technologie voor een nieuwe verdeling in de samenleving, gebaseerd op statistische profielen?

Virginia Eubanks: de impact van data op ons leven

Virginia Eubanks (Associate Professor of Political Science, University at Albany) schrijft over technologie en sociale rechtvaardigheid. In de Privacyrede legt ze aan de hand van opzienbarende en pijnlijke voorbeelden uit hoe het nieuwe ‘data-regime’ serieuze impact op talloze levens heeft. Dit is voor iedereen die wil weten welk algoritmisch oordeel ons te wachten staat én hoe we samen in verzet komen. Voor haar boek Automating Inequality onderzocht ze de gevolgen van data mining en voorspellende algoritmen op de ‘working-class’ van Amerika.

Naomi Jacobs: nieuwe technologie en ethiek

Voorafgaand aan de Privacyrede organiseert SURF in Utrecht een bijeenkomst met een lezing door Naomi Jacobs. Zij promoveert aan de Universiteit Eindhoven bij de onderzoeksgroep Philosophy & Ethics and Human-Technology Interaction. Zij gaat in op de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat we nieuwe technologieën op een ethische manier kunnen ontwerpen met behulp van ‘value sensitive design’. Ze bespreekt ook waarom het belangrijk is om ontwerpers en engineers van begin af aan kennis te laten maken met ethiek.

SETUP: sollicitaties doornemen met een algoritme

Naast de lezing van Naomi geeft SETUP een demonstratie van de door hen ontworpen sollicitatie algoritme tool. Bedrijven hebben tegenwoordig wel wat beters te doen dan afgezaagde motivatiebrieven lezen. Het selecteren van een geschikte kandidaat wordt steeds vaker uitbesteed aan een algoritme. Ontwerper Isabel Mager ontwikkelde samen met Medialab SETUP een open source variant van het recruitmentalgoritme. SETUP demonstreert de software: herkent de software een neplach? Discrimineert het algoritme op andere punten dan huidskleur? Hoe reageert de gezichtsanalyse op hangende oogleden?

Na de lezing en de demonstratie biedt SURF je een maaltijd aan. Daarna vertrekken we gezamenlijk naar TivoliVredenburg.

Praktische informatie

Datum: 16 januari 2019

Voorprogramma en eten bij SURF (Utrecht): van 16.00 – 19.30 uur

Adres:

Kantoren Hoog Overborch (Hoog Catharijne)
Moreelsepark 48
3511 EP Utrecht

Privacy Rede in TivoliVredenburg, start 20.00 uur

Inschrijven?

Dat kan via deze link.

Read more